Kettős JAK-füzet-bemutató a Keletben
Zene, irodalom és sok más

2018. 06. 09.

Kettős JAK-füzet-bemutató a Keletben


Könyvheti kötetbemutató: Simon Bettina Strand és Szeles Judit Szextáns című verseskötetekről a szerzőkkel Lapis József beszélget a Keletben.

időpont: június 9. 14 óra
FB-event


A STRAND (József Attila Kör–Magvető) nem a felhőtlen vidámság helye. Emlékeink kuszák: örömpercek, kiszolgáltatottság, nedvesség, vibráló fény és alattomos kosz. Simon Bettina első verseskönyvének hangulata megragad, nem ereszt. A mondatok tiszták, a képek és asszociációk hamar kizökkentenek megszokott világunkból. De bárhol járunk, mindvégig otthonosság és otthontalanság egymást keresztező nyomait követjük, és a víz útját: akár egy fagyos utcán, akár egy folttisztítóban, akár egy – talán jövőbeli – elárasztott tájon. Test nem marad szárazon.

SIMON BETTINA 1990-ben született Miskolcon, Pécsett nőtt fel.
Művészettörténetből diplomázott az ELTE-n. 2012 óta rendszeresen publikál irodalmi és művészeti folyóiratokban. Budapesten él.

*

SZEXTÁNS (József Attila Kör–Magvető). Szeles Judit kötetcíme a kéttükrös szögmérőre utal, ami több mint kétszáz éve segíti a hajósokat a tájékozódásban. A könyvből egy mai tengerész alakja sejlik fel, aki a skandináv télben nem képes elszakadni a Délkörön túli kikötők emlékétől. A romantika keveredik a tengeren töltött élet monotóniájával, egy-egy bensőséges epizód elbeszélése fonódik össze a hajózáshoz kapcsolódó tárgyak objektív ismertetésével. A már-már prózába hajló versek fegyelmezett hangvétele, száraz adatai izgalmas feszültségbe kerülnek az én és a te viszonyát megtöltő izzással. És ahogy a cím sejteti, a versek leplezetlen élvezettel vallanak a testiségről. 

SZELES JUDIT 1969-ben született Csengerben. Költő, író, tanár. 2003 óta Svédországban él. Első verseskötete Ilyen svéd címmel jelent meg 2015-ben, a FISZ gondozásában.

*
A beszélgetést Lapis József moderálja.
LAPIS JÓZSEF 1981-ben született Sárospatakon, tanulmányait Debrecenben végezte. Kritikus, irodalomtörténész, könyvtáros, a Prae és az Alföld folyóiratok, valamint a Strand és az Ilyen svéd szerkesztője. Könyvei: Az elmúlás poétikája (2014); Líra 2.0. Közelítések a kortárs magyar költészethez (2014).

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!