Fantom és kripta – Ábrahám-Török pszichoanalízise
Zene, irodalom és sok más

2018. 01. 22.

Fantom és kripta – Ábrahám-Török pszichoanalízise


Az Imágó Budapest folyóirat Fantom és kripta. Ábrahám Miklós és Török Mária pszichoanalízise című számát mutatják be a szerzők és meghívott beszélgetőpartnereik részvételével a Kelet Kávézóban január 22-én 19 órakor. (Facebook-event)

A beszélgetés résztvevői:
Bókay Antal, Dragon Zoltán, Erdélyi Ildikó, Erős Ferenc, Miklós Barbara, Takács Mónika. 

A beszélgetést moderálja: Gyimesi Júlia.

Az Imágó Budapest 2017. évi 3. számának talányos „Fantom és kripta” címét pontosítja az alcím: „Ábrahám Miklós és Török Mária pszichoanalízise”. A két magyar származású párizsi pszichoanalitikus, akiket a világ Nicolas Abraham-ként és Maria Torok-ként ismer, a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben a klasszikus pszichoanalízis olyan továbbírását végezte el, amely kibővítette és egyfajta posztstrukturalista irányba radikálisan megújította a klasszikus pszichoanalízis számos fogalmát és egyben új terápiás lehetőségeket is nyitott. Ábraham és Török jelentősen átírta a vágy szerepét, útját, a gyermek önteremtő harcát, jelezte a folyamat árulkodó nyelvi-dekonstruktív természetét. Legnagyobb hatású gondolatuk az volt, hogy a klasszikus pszichoanalízis centrumában lévő tudattalan, az elfojtott képzetek nem képezik a végső lelki réteget, hanem mögöttük, mintegy kriptába zárva, inkorporálódva a másik tudattalanjából
átmásolódott képzetek, un. fantomok működnek. A fantom, e tudattalanul beíródott családi titok modellje lehet a közösségben, a történelemben, vagy éppen filmekben megjelenő megközelíthetetlennek tűnő, mégis elfeledhetetlen intenzitással jelen lévő végzetes történeteinknek. Ábrahám és Török pszichoanalízise kísérletet tesz e fantomok leleplezésére, titokzatos szavaik megfejtésére és ezen keresztül kísérteteink elűzésére is.

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!