Kézműves programokkal vár a Bartók Béla Boulevard Eleven Tavasz fesztiválja
Központi program

2022. 05. 11.

Kézműves programokkal vár a Bartók Béla Boulevard Eleven Tavasz fesztiválja


Számos családi és gyerekprogramok, remek szórakozás és élmény vár
2022. május 20-22.
 
 
Mindig is szerettél volna bűvésztrükköt tanulni? Szívesen megtanítanád a kerékpározás szabályait gyermekednek? Kíváncsi vagy, hogyan lehet növényekből szőni, illetve mire is lehet használni a gyógynövényeket, vagy tejesdobozból állatfigurát hajtogatni? Az Eleven Tavasz workshopjai, családi és gyermekprogramjai lehetőséget adnak mindezekre! Látogass el te is a 11. kerületi Bartók Béla út, azaz Bartók Béla Boulevard nyárváró fesztiváljára, ahol a művészet is zöldül, így ne csodálkozz, ha a foglalkozásokon, programokon a környezetvédelem is előtérbe kerül!
 
Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket, tejesdobozból készíthetünk állatfigurákat. Még két kerékre is pattanhatunk, és tehetünk egy kört a Gárdonyi tértől a Kopaszi-gátat érintve, megérezve a közösségi kerékpározás élményét.
 
Idén a szomszédos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is csatlakozik programokkal az Eleven Tavasz eseménysorozathoz. Lesz egy kis versengéssel egybekötött Műegyetemi Piknik, a „Kvíz a szomszédban” című programon pedig az egyetem hallgatóinak kérdései mentén, ismert kultúr- és kultuszhelyek érintésével ismerhetjük meg a Bartók Béla Boulevard-t. Lesz továbbá bűvészkellékvásár a Figaró Bűvészboltban, molinóból táskavarrás a Medence Csoport jóvoltából. Elkészíthetjük saját sárkányunkat a Kornél galéria-bolt-kávézónál, de lesz drámajáték köztéren, játékvásár, Hadik Irodalmi Kvíz. Készíthetünk ökotárcát gombabőrből, Oláh Sándor: Mindenki seper! című performansza keretében közösségben seperhetjük tisztára a Bartókot. A zöld szemlélet pedig minden művészeti, családi programot és workshopot átitat, zöldülnek a parkolók is.
 
A három nap során a Lánymányosi utcai 7:55 Coffee Shopnál kézműves foglalkozások várják a gyerekeket a fenntarthatóság jegyében, az Enter Bar pedig ingyenes társas- és videojáték használattal kedveskedik az Eleven Tavasz látogatói számára. Pénteken a Kiss Áron Magyar Játék Társaságnál egy skandináv hagyományt, azaz a fűzött szívek készítésének praktikáját sajátíthatjuk el, majd a KultPontban a vad- és gyógynövényekkel ismerkedhetük meg, hogy aztán az Optika Valentinnél növényi tintákkal alkothassunk. Marcus Goldson workshopján tejes dobozokból készíthetünk állatokat, miközben a brit-kenyai művész alkotásai vesznek körbe minket a kiállítótérben.
 
Szombaton a Budai Arborétumtól spirituális séta is indul, amely a kert és a város összekapcsolásával közösségi alkotássá is alakul, lesz Zöld séta Zsolnai Balázs vezetésével, aki a városi zöld újdonságokról, kertészetről, növényorvoslásról, faápolásról mesél, a K.A.S. Galériában pedig családi agyagozásban vehetnek majd részt érdeklődők. A KÉK Kortárs Építészeti Központ workshopja közös gondolkodásra hív a Bartók Béla út és környékén fellelhető üres terek funkcióiról, miközben a Fenketlen-tó (immáron Törőcsik Mari Park) melletti Kornélnál igazi fenevad készítése lesz a feladatunk: a pákozdi Sárkányfesztivál egyik szervezője előkészíti nektek a sárkányokat, ti meg befejezitek őket. A Gellért téren Rovar Szállót készítünk a rovaroknak és a madaraknak, a Gárdonyi téren a Platán projekt keretében saját textil szatyrunkra készíthetünk platán mintát, miközben részt vehetünk a téren kivágott platán emlékére készülő totem oszlop építésében. Lesz még aznap az utcában növényszövés, készíthetünk virágkaspót, elsajátíthatjuk a pecsétkészítés alapjait a VISU-val, a Játszunk a placcon! – Drámajátékos workshopon az új embereken kívül színházi formákkal, versekkel és saját magaddal is megismerkedhetsz. Lesz bicajkerékkészítés és szövőműhely, miközben a Kelet Kávézó jóvoltából irodalmi zine készítő workshopot tartanak: a közös versalkotás során közelebb hozzák a résztvevőkhöz a környezetvédelmi témákat, érintve a klímaszorongást és a megoldásokat.
 
A Három Hét Galériában felnőtteknek és gyerekeknek arról tartanak workshopot, hogyan lehet hatni a térre, és a tér hogyan hat vissza ránk. Mindehhez közösen nézzük meg Benedek Barna Törés című kiállítását, ahol megérthetjük, hogyan rendez a művész párhuzamos vonalakat sík felületen, hogy a tér, az irány és a mozgás illúzióját keltse.  A Forum Fabrikával saját, otthonról hozott, megunt pamut ruhadarabjainkat, táskáinkat díszíthetjük printekkel, de dekorálhatunk virágokkal és speciális technikával.
 
A K.A.S. Galériában egy kép készítését követhetjük végig, a Gárdonyi téren pedig a szabad zenélésen különböző dobokat próbálhatunk ki.  A Dobd fel a porcelánod!  workshopon saját, otthonról hozott, megunt porcelán és kerámia tárgyainkat aktualizálhatjuk. A BorSorban a legjobb természetfilmekbe pillanthatunk be szörp és fröccs társaságában, a Kiss Áron Magyar Játéktársaságnál népművészetünk motívumai mentén társasjátékozhatunk, de ugyanitt játékvásár is vár minket, de nem érdemes kihagyni a Figaró Bűvészbolt Bűvész leszek! című egyórás bűvészfoglalkozását, ahol izgalmas trükköket tanítanak nekünk. 
 
Vasárnap a Pagony Könyvesboltban szülő-gyerkőc textilújrahasznosító workshop vár, madarakat készíthetünk a Kiss Áron Magyar Játék Társaságnál, lesz virágültetés a Bercsényi utcában, az Alleban pedig Upcycling akrilmedál-készítő workshop vár mindenkit. A könnyen elsajátítható technikákat bemutató upcycling workshop résztvevői hulladékból formálhatnak trendi, egyedi, meghatározható karakterű medálokat. A Gárdonyi téren a Fuzzy Earth tagjaival egyszerű, természetben talált tárgyak 3D-szkennelésével hozhatunk létre új alternatív valóságokat.
 
A vasárnapi programot a biciklik szerelmesei se hagyják ki! Lesz tanulópálya a gyerekeknek a Gárdonyi téren, de két keréken ismerhetjük meg az egész utcát is ezen a napon. Mindemellett megépíthetjük első makettünket a Magyar Makettezőkért Egyesületnél.
 
Az Eleven Tavasz részletes programfüzete az alábbi felületen elérhető:
https://online.fliphtml5.com/ktpsq/dtkb/#p=1
 
Az egyes programok a Bartók Béla Boulevard programajánló felületén is elérhetőek:
https://app.bartokbelaboulevard.hu/
 
Válogass a programok közül a Bartók üzleteire kiragasztott plakátokról! 
És ha találtál kedvedre való szórakozást, hívj el másokat is! Legyen ez egy igazi, közös nyárváró fesztivál. Induljon a nyár, zöldjön a Bartók, zöldüljön a kultúra!
 
A fesztivál megrendezését 2022-ben az Insert Program támogatja, amely a UIA (Urban Innovative Actions) brüsszeli eredetű városfejlesztési pályázat egyik nyertese. Az Insert programnak három fő vonala van. Az első egy 2022 második félévében nyíló Art & Tech Center, az Adaptér. A második az Insert, egy készülő online közösségi platform és webapplikáció, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen az alkotni vágyó újbudaiak számára a terveik megvalósítására, és alkotótársak, eszközök találására. A harmadik vonal pedig az Insert programok szervezése és támogatása. Az Eleven Tavaszon több ilyen programmal is találkozhattok majd, melyekről bővebben a programfüzetben olvashattok. Ajánljuk figyelmetekbe a textilnyomó workshopot, melynek során a Bartók Béla úton kivágott platán fák erezetének mintáját nyomhatjátok rá – egy különleges eljárás segítségével – a táskáitokra, pólóitokra. Az Insertről többet az @insertujbuda Facebook oldalon találhattok, vagy a Gárdonyi Géza téri kitelepülésükön személyesen is beszélgethettek velük.
 

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!