A művészetet is zöldíti az Eleven Tavasz
Központi program

2022. 05. 11.

A művészetet is zöldíti az Eleven Tavasz


A Bartók Béla Boulevard nyárváró fesztiválja
2022. május 20-22.
 
 
Ahol a művészet is zöldül! – a mondatot nemcsak jelszavának választotta 2022-ben az Eleven Tavasz, a Bartók Béla Boulevard nyárváró fesztiválján a művészeti programokat valóban áthatja a zöld gondolkodás, így az ismét kirakatokba költöző alkotásokat is a folytatódó 1 művész 1 porta keretében. De az utca kiállításain, sétáin is előtérbe kerül környezetünk megóvása!
 
A részletes programfüzet ITT elérhető.
 
Az Eleven Tavasz alkalmával ismét kortárs művészet költözik a BBB üzleteinek kirakataiba. Az 1 művész 1 porta esemény a legközvetlenebb módon teszi elérhetővé a kortárs művészetet: kilépteti az utcára a járókelők közé. A közterekre és a kirakatokba installált műveket ezúttal a környezetvédelem, a zöld életszemlélet és a természettel való harmonikus együttélés témája inspirálta.
 
Marcus Goldson kenyai-brit festőművész kiállítása a BBB KultPontban május 16. és 20. között látogatható, a Faur Zsófi Galériában pedig Forrai Ferenc Négyszöglet című tárlata nyílik meg május 19-én.
 
Az Eleven Tavasz első napján, május 20-án Máray Mariann illusztrátorral találkozhatunk a Kornél galéria-bolt-kávézó kirakatában: a művész zöldséges projektjének interaktív meghosszabbításaként fest, színez, az alkotás pedig kintről-bentről megtekinthető. A Bor és Kézművesben Hommage címmel nyílik meg Erdő(s) Anna keramikus kiállítása, aki Miro, Turner, Réber, Bruegel műveire készített parafrázisait mutatja be, miközben a BorSorban Lantos István amatőr fotós A természet színei című kiállítása nyílik meg a közönség számára. A Figaró Bűvészbolt lesz továbbá Trükkbemutató és interaktív tárlatvezetés az idén 53 éves bolt fél évszázados kellékeivel pénteken és szombaton is.
A fesztivál első napján, május 20-án a Föld című kiállítás debütál a K.A.S. Galériában, másnap pedig ugyanitt a vendégeknek lehetőségük lesz arra, hogy a művész által készített felületet, mely a földet reprezentálja, átölelje, végigsimítsa, alakítsa, közben pedig arról beszélgetünk, hogyan szerethetnénk jobban a FÖLDÜNKET.
 
A fesztivál második, szombati napján Székelyhidi Zsolt kortárs költőkről készített fotóit mutatja be a BBB KultPontban, miközben ugyanitt Konfetti Ökoprojekt néven design vásár és kiállítás is fogadja az érdeklődőket: a projekt olyan hybrid anyagok fejlesztésével foglalkozik, melyek hulladékok bedolgozásával és új anyagtársításokkal kísérleteznek. A slow design szellemében készült lakáskiegészítők és használati tárgyak természetközeliek, ökoérzékenyek, tapintani valóak, ráadásul itt meg is vásárolhatóak.
 
Szombaton a Figaró Bűvészboltban Egy csettintés és eltűnik! címmel bűvészkellékvásár és varászterasz vár mindenkit. Oláh Sándor Mindenki seper! című performansza során a Gellért téren a művész vezetésével tisztára seperjük a Bartók Béla utat. Az egy időben végzett, közös tevékenységnek fontos küldetésjellege és közösségépítő ereje van, ugyanis mindenki azért dolgozik, hogy a rendezvénynek otthont adó út megtisztuljon. Mindeközben Juhász Anna tárlatvezetést tart Forrai Ferenc kiállításán, Cserepes Gyula pedig közösségi tánc jamet Táncra fel! címmel a Gárdonyi téren.
 
Számos képzőművészeti, irodalmi és helytörténeti séta várja a látogatókat idén is: Csillag Péter művészeti sétája a Ménesi útra kalauzol minket, Sipos Tünde pedig az 1 művész 1 porta alkotásait járja be az érdeklődőkkel, Schneller János sétáján az utca művészeti értékeit és galériáit ismerhetjük meg. Mika Edittel művelődésitörténeti szempontból, az öt kávéház utcájaként mutatkozik be a Bartók Béla Boulevard, Juhász Anna a Bartók irodalmi hagyományait eleveníti meg érdekes sétáján. Szombaton és vasárnap is a KÉK Városi Sétáján a Bartók Béla út és környékén fedezzük fel az épített és nem épített környezet értékeit, valamint a közösségek szerepét a környezetformálás folyamatában.
 
A program idején látogatható a Magyar Makettezőkért Egyesület tagjainak legújabb munkái, a Három Hét Galériában Benedek Barna Törés című kiállítása tekinthető meg, a Hungary L!ve Művészeti Alapítványnál a METU design- és művészetmenedzsment, valamint tervezőgrafika mesterszakos hallgatói tervezik a MNTS MSKNT soron következő, harmadik kiállítását, amelynek középpontjában a ruháinkhoz fűződő személyes emlékek és érzelmi kötelékek állnak, célja pedig a kihasználatlan, de érzelmi töltettel rendelkező ruhadaraboknak új életet adni formai és esztétikai transzformációval.
A Kiss Áron Magyar Játéktársaság "Nem csak játék"-kiállítást szervez, ahol textilbabák, textilszobrok, társasjátékokat nézhetünk meg. A Fári Galériában Aranykori töredékek - Firenze fényűzése címmel Vészabó Noémi Leonardo Da Vinci és Caravaggio-díjas festőművész, író kiállítása lesz látogatható az Eleven Tavasz idején. A Kelet Kávézó és Galériában G. Horváth Boglárka Napidalok című kiállítása tekinthető meg. A Kornél galéria-bolt-kávézóban Máray Mariann gyerekkönyv-illusztrátor: Ne játssz az étellel! - életteli zöldségszemle című kiállításán a művész egyéves projektjéből láthatunk válogatást: az antropomorf zöldséges képek idén bekerültek a Bolognai Nemzetközi Könyvvásár Illusztrációs kiállítási anyagába és megjelenésük spanyolul várható könyv formájában. A Magyar Elektrográfiai Társaságnál Antopocén címmel az ember és a természet kapcsolatáról szóló tárlatot nézhetünk meg, melynek célja, hogy emlékezzünk arra: a természet részei és formálói is vagyunk egyben, tudatosan alakítanunk kell szerepünket Földünk egyedi biodiverzitásának megőrzése érdekében. A 7:55 Coffee Shop illusztrációs pop up vásárán a Corvin rajziskola diákjai mutatkoznak be, a KÉK Kortárs Építészeti Központban pedig Zöldít a KÉK! / Egy lépés a fenntarthatóság felé című kiállításon a komposztálásról, a szelektív hulladékgyűjtésről tudhatunk meg többet, miközben Újbuda Öko térképét is megvizsgálhatjuk. Ugyanitt a Bartók HangKép című multimédiás installáció a városi környezet átalakulásának folyamatáról szól, a Körforgás című Platán kiállításon pedig Bartók Béla út platánfái nyomába eredünk, szakértők bevonásával feltárjuk a platánfák szerepét városépítészeti megközelítésből.
 
Az Eleven Tavaszt a Bartók Béla Boulevard üzleteit összefogó Bartók Boulevard Egyesület szervezi.
 
1 művész 1 porta
 
Bor- és Kézművesben Borbás-Tóth Marica és Tóth Annamária: Gondolatvivő című installációjának célja egy gondolati tér létrehozása, mely szimbolikusan egy fűzfa formájában jelenik meg az utcán. Törzse körül leülhetnek a járókelők, a fa koronája búraként borul rájuk, körbeveszi őket. A BorSor üzletébe Lajkó Nóra: Természet-installációja költözik, amelyet kifejezetten a helyszínre komponált a művész. Lajkó Nóra kompozíciói gyakran felhívják a figyelmet olyan jelenségekre, melyek a természetben negatív irányba változnak. Hangsúlyos továbbá műveiben az ember és a természet szimbiózisának megmutatása, melyek összefüggéseit vizuális formában ragadja meg. A Defo Labor Góbi Gábor Design tárgyait látja vendégül az Eleven Tavasz idején. Tervezőjük szemléletét az upcycling, hygge, wabi-sabi, slow life, fogalmak hatják át és ezek a trendek ihlették. Munkája során megment olyan, valaha más formában létező tárgyakat, amik egyébként eltűnnének vagy hulladékká válnának.
 
Horn Enikő - ENIHORN design bemutatója a Defo Laborban lesz látható a fesztivál három napja során. A magyar designer márka már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a környezettudatosságra, termékei a fenntartható divatot képviselik. A DiVino Kele Juci legújabb festményeit mutatja be, amelyeken a zöld szemléletmód szintén szerepet kap. A művész hisz abban, hogy a Föld bolygó egészére, a természet körforgására oda tudjunk figyelni, elengedhetetlenül fontos, hogy tisztázzuk a helyzetünket ebben az egész rendszerben, hisz e nélkül mi sem létezhetnénk. Kele Juci NŐJjÖN című installációja pedig már a Gárdonyi téren lesz látható, amely Leonardo da Vinci Vitruvius című tanulmányára reflektál, amit a művész aktuálisan dimenzióssá alakít és saját szempontrendszere szerint dolgoz át. Az alkotás felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt évezredekben társadalmi szempontból a hangsúlyt a férfi energiák kapták, mára azonban már nincs helye térhódításnak, keresztbe-kasul összeértünk a bolygónkon.

A Kalácska Gábor - A KALI című kirakatkiállítás a Szatyorban lesz látható, amely néven futó kreatív műhely főleg filmes és színházi díszletek, jelmezek és kellékek tervezésével, kivitelezésével foglalkozik, az utóbbi években pedig nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosság fontosságára is. A Hélium Drink Bár és Pub Környezetünk – klímánk címmel Johnnie Hello pop up kiállításának ad helyet: a nagyméretű festmények tükrében szembesülhetünk a természeti kiszolgáltatottságával. A képeken visszatérő fa modellfigura gesztusaival hívja fel a figyelmet a természeti értékek védelmére. A KEG Sörművházban Szabó Csaba: Civilizációs autogramok című kirakatkiállításának munkáin, a vászon alapra zománcfestékkel festett képeken preparált rovartestek láthatóak. A kompozíciók alapja a természet és az emberi természet közös tevékenységének eredménye.
 
A BBB KultPont és Közösségi Térben Form / Transform címmel Besnyői Rita ékszereit állítják ki, ezzel pedig olyan ékszerek kerülnek testközelbe, amelyek a múlt felértékelődött darabkáinál gyökereznek, de a jövőbe tartanak. Ugyanitt Fülöp Tünde Növényszövés installációja a szövés sokféleségét, az anyaghasználat természeti vonásait és sokféleségét mutatja be. A Moha Cafeban Csizik Balázs: Waste suprematism című sorozatát állítják ki, amelynek elemei az olasz és a görög tengerpartokon készültek, olyan erősen szennyezett partszakaszokon, ipari települések mentén, mint Tesszaloniki és Bari. A képek célja, hogy a művész felhívja általuk a figyelmet a műanyagszennyezés és a felelőtlen emberi, környezetet érintő beavatkozás problémáira. Ugyanitt nézhetjük meg Bácsi Sztella: Zöldülő nyom című installációját, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberi lábnyom nemcsak pusztító, hanem zöldülő is lehet.
 
Ono Poké Bowl Barban Balázs Nikolett munkái mutatkoznak be, amelyeken rendszeresen jelennek meg talált tárgyak, ezeket pedig szobrászati eljárásokkal képzett felületekkel kapcsolja össze. A Pagony Könyvesboltban Mázsi Boglárka design tárgyainak és ékszereinek bemutatója lesz látható az Eleven Tavasz során: a művész betonból készített ékszerei és design tárgyai letisztultak, geometrikus formában játékos hangulatot képviselnek.
 
 
A fesztivál megrendezését 2022-ben az Insert Program támogatja,
amely a UIA (Urban Innovative Actions) brüsszeli eredetű városfejlesztési pályázat egyik nyertese. Az Insert programnak három fő vonala van. Az első egy 2022 második félévében nyíló Art & Tech Center, az Adaptér. A második az Insert, egy készülő online közösségi platform és webapplikáció, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen az alkotni vágyó újbudaiak számára a terveik megvalósítására, és alkotótársak, eszközök találására. A harmadik vonal pedig az Insert programok szervezése és támogatása. Az Eleven Tavaszon több ilyen programmal is találkozhattok majd, melyekről bővebben a programfüzetben olvashattok. Ajánljuk figyelmetekbe a textilnyomó workshopot, melynek során a Bartók Béla úton kivágott platán fák erezetének mintáját nyomhatjátok rá – egy különleges eljárás segítségével – a táskáitokra, pólóitokra. Az Insertről többet az @insertujbuda Facebook oldalon találhattok, vagy a Gárdonyi Géza téri kitelepülésükön személyesen is beszélgethettek velük.
 
 

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!