Adventi programok kavalkádja a Bartók Béla Boulevard-on
Központi program

2021. 11. 20.

Adventi programok kavalkádja a Bartók Béla Boulevard-on


Immár negyedik alkalommal fognak össze Budapest ikonikus utcái, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. Arra szeretnék ösztönözni a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stressz mentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre. A program, akár egy adventi kalendárium, minden napra ígér egy koncertet, kiállítást, színházi előadást vagy workshopot.
 
Az összefogásban a Bartók Béla Boulevard is részt vesz, tagjainak adventi programjait egy csokorba gyűjtve népszerűsíti. A programokat nektek is összefoglaltuk, hogy ti magatok is részesülhessetek abból Karácsonyt váró kulturális forgatagból, amelyet a Bartók Boulevard Egyesület tagjai állítottak össze.
 
A programok mind az élhető belvárosi hangulat jegyében szerveződnek, emberi léptékű kulturális élményfogyasztásra ösztönöznek. Mi lehet ugyanis annál jobb, mint a hangulatos Bartók Béla útról betérni egy-egy galéria kiállítására, forrócsokival a kézben tovább sétálni egy finom ebéd elfogyasztására valamelyik hangulatos étterem meghitt belső tereibe, hogy aztán az ajándékok vásárlása után egy finom itallal ünnepelhessünk a barátainkkal és családunkkal.
 
Ehhez az élménygyűjtéshez kínál a jövőben teret az az INSERT program, amely a XI. kerület egészére kiterjedő kommunikációs platformként, egy webes applikációs felület segítségével, állandóan töltődő tartalommal lesz az egész kerület lakossága, vállalkozásai számára elérhető. Az Insert program a kreativitás szervezését segíti, a kreativitással ugyanis közösségeket lehet építeni.
 
A Bartók Béla Boulevard megismerésére nyílik lehetőség az adventi időszakban rendezett sétákon: a Bartók Anno elnevezésű sétán Mika Edit művelődéstörténeti szempontból vezeti végig az érdeklődőket a Gellért tértől a Móricz Zsigmond Körtérig. Juhász Anna irodalmi sétáján kiderül, hogy Újbuda kanyargós utcái, terei, kávéházai telis-tele vannak irodalmi, kulturális örökséggel, történetekkel. A tizenegy éves Irodalmi Szalon irodalmi sétáján a kerületünk nevezetes helyszíneit és történeteit ismerhetjük meg jobban. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem területén az intézmény 240 éves fennállásának alkalmából egy másfél órás sétára invitálnak minket. A Kortárs séta keretében pedig a KÉK Központ elől indulva az utca galériáinak kiállításait ismerhetjük meg.
 
Igazi programkavalkáddal készül a BBB KultPont és Közösségi Tér is, ahol újraindult az English Club, amely kreatív környezetet teremt az 5-9 éves gyermekek angoltanulásához foglalkoztató művészeti feladatok, eszközök segítségével. A workshopok mellett olvasási és egyéb játékos feladatok segítségével fejlesztik a gyermekek nyelvi készségeit. A Szinte súlytalan című tárlatát a BBB KultPont és Közösségi Térben Soós Edina mutatja be, Ábécéskert címmel pedig ugyanitt Hargitai András interaktív videó-installációját rendezi meg. Ugyanitt Kerner Miklós Ab Ovo installációsorozata lesz látható, majd Méh-viasz miniatűr szoborworkshopja gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szól, de lesz még szoborépítés is, de nem a szokványos módon, hiszen az eseményművészeti performansz a közönség bevonásával történik.
 
A Zöld Alma Műteremben ajándékkísérő kártyát festhetnek az érdeklődők akvarellfestékkel, a Kiss Áron Magyar Játék Társaságnál pedig egy kis jellegzetes svéd karácsonyi elemet csempészhetünk az idei ünnepekbe, hiszen adventi naptárt készíthetünk fűzött skandináv papírszívekből, a Bor és Kézműves foglalkozásán pedig mézeskalácsot díszíthetünk. A Kredenc Műteremben workshopján ráadásul csomagolópapírt, valamint saját pecsétet tervezhetünk.
 
Az utca kiállításainak sorát gazdagítja Ábrahám Noémi Andiamo című kiállítása a Kelet Kávézó és Galériában. Mezei Gábor: Száraztenger című kötetét mutatja be a Kis Présház, ahol vasárnapi vásárral és Élő Csenge Enikő felolvasóestjével is várnak minket. A Hungary L!ve Studio képzőművészeti vásárral invitál minket, a KultPontban a bolygók és a csillagok teremtéséről nézhetünk videóinstallációt. A Bartók Pagonyban Mikulásünnepséget rendeznek, a felnőttek pedig az Óvóhelyen nézhetik meg Shakespeare Hamletjét, vagy a NégyN című darabot négy nő különböző sorsról, miközben a Hungary L!ve Studioban Orwell 1984 című regénye alapján készült előadást tekinthetjük meg. A Faur Zsófi Galériában részt vehetünk az igen ismert, és ezúttal is izgalmasnak ígérkező Értsd a kortárst sorozat, de lesz majd kerekasztal-beszélgetés a képzőművészet és az irodalom összekapcsolódásáról is.
A finom borokról sem kell lemondanunk az adventi programkavalkádban, hiszen fűszeres forralt bor vár a BorSorban, a borok mellett pedig kézműves karácsonyi díszek a Bor és Kézművesben, miközben a DiVino Bartókban borrandi részesei lehetünk. Az ünnepi hangulat jegyében tartják ugyanis idei utolsó kóstolójukat, ezúttal a „buborékok bűvöletében”: pezsgő, prosecco, champagne… ezen a napon minden előkerül, ami habzik.

Programok: https://bevasarloutca.hu/programok 

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!