Besnyői Rita ékszerkiállítása a Faur Zsófi Galériában
Központi program

2021. 06. 04-05.

Besnyői Rita ékszerkiállítása a Faur Zsófi Galériában


Besnyői Rita Coming out című sorozata is látható lesz az 1 Művész 1 Porta kezdeményezés keretében, az Eleven Tavasz alkalmával, amikor is a Bartók Béla Boulevard kirakataiba képzőművészeti munkák költöznek.

 

 

Besnyői Rita építészként végzett a Műegyetemen, később kerültek előtérbe nála a kisebb tárgyak, ékszerek. De most beszéljen ő helyettünk!

 

Miként mutatnád be saját alkotói világodat?

Az anyagokhoz való vonzódásom, kíváncsiságom és szeretetem ebből az időszakból gyökerezhet, a tervezői háttér valószínűleg sokat segített a tárgyalkotásban is, ami sokkal szabadabb, de ugyanakkor magányosabb folyamat. Viselhető tárgyaim szinte minden esetben személyes érzéseim, az engem ért hatások feldolgozásai. Saját magam, emlékeim boncolgatása közben rengeteg anyaghoz nyúlok, melyekkel párhuzamosan, kötetlenül kísérletezek, egyik elvezet a másikhoz, újabb kérdéseket vet föl, amire egy következő próba a válasz. Majd a szilánkok autonóm módon találnak párt maguknak, vagy hosszú ideig várakoznak az asztalomon. Azzal tudom, hogy még van dolgom. Az egyik legizgalmasabb eredménynek tartom, ha egy anyagnak olyan arcát fedezem fel, amely előtte láthatatlan volt számomra.

 

 Mire vagy a legbüszkébb a művészeti munkáddal kapcsolatban?

Talán arra, hogy szeretek ismeretlen anyagokhoz nyúlni, de van bátorságom a régieket is újra elővenni. Az pedig a hab a tortán, ha tárgyakká lényegült saját érzéseim mások számára is érzékelhetőek, új viselőjében újabb élményeket, érzéseket ébresztenek. Így képes az én életem egy kis darabkája egy másik élet kontextusában tovább élni. 

 

Mit láthatunk tőled az 1 Művész 1 Porta kezdeményezés során? Írj kérlek róla röviden!

A Coming OUT sorozat brossai saját életem mérföldköveinek tudatosodásából születtek. A bezárkózott hónapokban az otthon fellelhető maradék anyagok, a kertünk növényeiből és tárgyaiból kinyert színezékek, a természet ébredésének nagyítóval figyelt folyamatai adták az alapot, minden egyes minta és vibráló szín egy-egy napunk, egy hangulatunk lenyomata. Egy vallomás, mely emléket állít az elmúlt öt évnek, és egyúttal kitör belőle.

 

Miként tud a művészet segíteni ebben a nehéz időszakban?

Az alkotás engem végigkísért ezekben a nehéz hónapokban, és igen hatékony menedéknek bizonyult. Bár művészetterápiás eszközökkel korábban is dolgoztam, soha nem volt ennyire testközeli és saját az élmény, és ennyire intuitív, mint az elmúlt évben. Tárgyaim ennek az élménynek a legőszintébb mintázatait őrzik. 


 

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!