Tóth Annamária Rita: Forgás // Installáció a kirakatban // Bor és Kézműves
Központi program

2021. 05. 25 - 06. 20.

Tóth Annamária Rita: Forgás // Installáció a kirakatban // Bor és Kézműves


A művész 2018-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán. De beszéljen ő maga a kérdéseink által!

Miként mutatnád be alkotói folyamatodat?

Festéskor a saját életemben megélt tapasztalatokat, észrevételeket fordítom át képpé. A valós élmény, látvány és hangulat által inspirált képeket szabadon alakítom a bennem élő emlék és képzelet keverékévé. Az állandóság és változás, a természet körforgása, idő és időtlenség, mozgás és illékonyság jellegzetességei érdekelnek. A vásznon kisebb-nagyobb gesztusokból és foltokból álló festői szövedéket építek, de az új médiumok használata, a rétegződés, a képtér vizsgálata és a térbe való kilépés lehetősége is foglalkoztat. 

Mire vagy a legbüszkébb a művészeti munkáddal kapcsolatban?

Művészeti tevékenységemben a műteremben töltött idő, munkálkodás és a gondolatok a legfontosabbak számomra, tehát arra vagyok a legbüszkébb, hogy szívvel és lelkesedéssel tudom csinálni. Nagy öröm, ha pozitív visszajelzést kapok a munkámra, ilyen sikernek élem meg a 2017-ben kapott Köztársasági Ösztöndíjat, a 2018-ban elnyert Barcsay-díjat, és hogy felvételt nyertem 2020-ban a Budapest Art Mentor Programba. 

Mit láthatunk tőled az 1 Művész 1 Porta kezdeményezés során? 

Az idei Eleven Tavaszon az 1 Művész 1 Porta projektben részt vevő alkotásom a játék tapasztalatához kapcsolódik. „Forgás” című képem kedvenc gyerekkori játékom, a hintázás élményét hívja elő. Minden egyes lendület közben a világ képe és dinamikája megváltozik: előtűnnek, majd összemosódnak kompozíciós elemek, a fények egymásba mozdulnak, minden formává és színné alakul, elveszíti eredeti jelentését és viszonyrendszerét. Ekkor a lendülés maga is egy festői gesztussá válik, mozgásból és színből áll. A játék kiszakít az élet megszokott rendjéből és mi hagyjuk, hogy minden egy kicsit átalakuljon.

A festmény a Bor és Kézműves kirakatában kap majd helyet. A kép inspirációjához kapcsolódva festett, könnyű és lebegő anyagokból készülő installációt fogok építeni az üzlet előtti utcai tér kihasználásával. A kinti teret megbontva kísérletet teszek az alapélmény és a kép érzetének térbeli megjelenítésére.

 

Miként tud a művészet segíteni ebben a nehéz időszakban?

A művészet szerintem ebben az időszakban is egy mentőöv. Minden helyzetben képes új utakat nyitni, gondolatokat és érzéseket indítani, amire nagy szükségünk van.


 

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!