1 művész 1 porta az Eleven Ősz idején
Központi program

2020. 09. 26.

1 művész 1 porta az Eleven Ősz idején


Szeptember 21-28
Gárdonyi tér
Kele Juci - Viczay András
MeditÁllj
Rohan az idő, vele rohanunk mi is. Aztán meg megáll, bújj be, és meditÁllj!
 
Lehet a városi forgatagban önmagunkban és kicsit a természetben is elmerülni? Adj magadnak egy percet, hagyd ott a városi nyüzsgést, lassulj le, nézz fel és meditÁLLJ!
 
Az Eleven Ősz keretében a Gárdonyi téren létrejövő installáció manipulálja a közteret. Szabályos, aranymetszésen alapuló, spirális formája magába hívja, vonzza a lassulni, spirituálisan töltődni vágyót. Mivel sűrűsödő térfala, mely természetes anyagokból épül fel, szemmagasságban szinte átláthatatlan, ezért egy privát helyet képez. Középpontjában, ahol korábban egy fa állt, egyedül lehetünk magunkkal és az égbolt, valamint a természet azon részével, amit a fa lombkoronája foglalt el.
 
Tervező: Kele Juci építész, festőművész.
Az installációt Kele Juci, és Viczay András, az Artecho Egyesület tagjai építették.


Szeptember 21-28
Gárdonyi tér
Totem of reflection
Szakrális totem oszlopok, amelyek az emberi, a közösségi és a városi hálózatok viszonyára reflektálnak.
 
Szeptember 25-26
Office BBB
Oláh Sándor - Szabadság az Univerzumban
 
Hégel, a filozófus azt mondja: “Szabadság csak korlátok között létezik.” Talán soha nem volt nyomósabb okunk, nekünk Isteni Ivadékoknak, hogy átvilágítsuk, mit jelent a
“szabadság”, és hogyan tudunk hozzá olyan korlátokat teremteni, amelyek hosszú távon
fenntarthatóak. Ezekkel a háttér gondolatokkal szeretnék impulzusokat nyújtani a Bartók Béla út 33 sz. kirakat előtt elhaladók számára 2020. szeptember 25-26-án.


Szeptember 25-26
Faur Zsófi Galéria
Forrai Ferenc
Négyszöglet — Budapest
négy ország, négy város, négy szín, egy metszet
 
A Négyszöglet összetartozást jelző szimbolika. A nemzetek és kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere, városainkat az irodalmán keresztül rajzolja meg. Városlakók négyszer: Varsó, Prága, Pozsony, Budapest. Négy város, négy szín, egy metszet. Négy ország négy városának négyszögesítése, közös halmaza. Alapszínek és színterek, vonalak, metszéspontok: ez a mi geometriánk.
Az Eleven ősz-höz kapcsolódva
 
Szeptember 25-26
Bor és Kézműves
Tóth Annamária: Terek hálózata installáció
 
Installációm egymásba fonódó terek hálózatába invitálja a nézőt. A Bartók Béla úton járva megállunk a Bor és Kézműves Galéria előtt. Az utcáról nézve a kirakat üvegén át egy belső térbe kerülünk, melyből egy újabb ablakon keresztül kilátás nyílik egy eddig nem látott kertre. Egy festmény nézésekor ismert és ismeretlen tereink körforgása elindul, a műalkotás új világokat nyit meg, s mindez folytatódik a képzeletünkben. A reneszánsz korban úgy gondoltak a képre, mint a falba vágott ablakra, melyen keresztül a valóság egy szeletét láthatjuk.
Leon Battista Alberti A Festészetről című, 1436-ban íródott munkájában azt mondja „mindenekelőtt oda, ahova festenem kell, rajzolok egy tetszés szerinti nagyságú, derékszögű
négyszöget, amelyet úgy tekintek, mint egy nyitott ablakot, amelyen keresztül szemlélem, amit oda fogok festeni.”
Ez az ablak itt csukva van, azonban átlátunk rajta. Az ablakból kitekintő szituáció nem ismeretlen számunkra most, mikor váratlanul falak mögé kényszerültünk és megszokott életünk megváltozni látszik.Szeptember 25-26
Defo Labor 
Zsigmond György és Zsigmond Dóra: Rural Explorer
 
A Vitrin showroomban megrendezett, RURAL EXPLORER elnevezésű konceptuális installáció tájépítészként diplomázott Zsigmond György növény- és kerámiainstallációinak és a fashion designerként végzett Zsigmond Dóra ruhadarabjainak kapcsolatát és hátterét mutatja be. György a hazai virágkötészet hagyományait újragondolva vált egy új szemlélet átadójává, míg Dóra munkái organikus módon örökítik át a népi hagyomány, évszázadok alatt finomodott nyers genetikáját, és váltak a hazai divatvilág meghatározó darabjaivá.Szeptember 25-26
Béla Bár 
Németh Franciska
Kulcs, Hullám utca
 
„Apukámék nyaralója a Duna parton. Néhány éve megcsúszott a föld, és az utca legtöbb háza lakhatatlanná vált. A szomszéd ház is kettétört, beesik a hó és élhetetlen. A kert elvadult, elburjánzott, hatalmas és gyönyörű bambuszerdő nőtt náluk (szélben annyira szép hangja van), ami szinte áthatolhatatlan. Ez kúszott át a föld alatt a mi kertünkbe is. A bambusz gyökere vízszintesen behálózza a földet, ahol utat talál, ott hirtelen kibújik, felbukkan. Sok méterre a növényektől is meg-meg lehet botlani a kiálló bambuszgyökerekben. Ebből a Duna parti vad és szép hangulatból akartam egy kicsi, de jellegzetes darabot becsempészni a Béla kirakatába. A Béla bár amúgy is zöld és burjánzó növényekkel van tele, ami szép háttere lesz a lila fénnyel megvilágított bambuszerdőnek, közepén a fellógatott vitrinnel, ami az ásványos, karika ékszereim új generációját rejti. Friss, színes darabok.” – írja a művész.


Szeptember 25-26
Mitzi kortárs kávézó és bisztró
Göbölyös Luca
 

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!