Oláh Orsolya: Álmodtam egy valóságot - 1 művész 1 porta - Defo Labor
Központi program

2020. 05. 25.

Oláh Orsolya: Álmodtam egy valóságot - 1 művész 1 porta - Defo LaborA DefoLabor bemutatja Oláh Orsolya képzőművészt az Elevan tavasz Elevenedés című online fesztiváljának keretein belül. A DefoLabor egy olyan közösségi tér, műhely és design shop, ahol a kultúra és társadalom kérdései designerek munkáin keresztül jelennek meg. Működésében a kortárs képzőművészet mindig fontos szerepet játszott. A művésszel való együttműködésre nem ez az első, mert 7 éve egy csoportos kiállításon Orsi már járt a Defo Laborban, az elmúlt 3 évben pedig a csapatukat erősíti munkájával.
A művészről: Oláh Orsolya 2014-ben diplomázott a Képzőművészeti Egyetem Festőművész szakán. Az egyetemi években munkáinak fő médiuma az olaj, vászon festmények voltak. A képek 2D síkjai már gyerekkorától kezdve nem elégítették ki művészi hajlamait, ezért kerámiákat, szobrokat, installációkat kezdett el készíteni. Fontos számára a hagyományos, női kézimunka kultúrális öröksége, de mellette szeret új, innovatív anyagokkal és eljárásokkal dolgozni. Olyan jelentésmezőkkel kísérletezik, ahol az újrahasznosított textilek, kidobott reklámújságok is megtalálják a helyüket. A képzőművészeti műfajok határait feszegeti, valamint azok gondolatiságát összekapcsolva célja, hogy munkái a legmegfelelőbb módon interpretálják témái sokoldalúságát.
 
Munkáiban évek óta foglalkozik társadalmi problémákkal, melyek szorosan kötődnek a személyes élményeihez. Olyan kérdéseket feszeget, melyek tabu témának számítanak, úgy mint konfliktusok, háborúk, gyász, elmúlás vagy migráció. Célja, hogy a kollektív tudat bevonásával egyetemes érvényűvé, láthatóvá tegye ezeket az akut problémákat.


Fotó: Gosztom Gergő
 
Videó: Kavalecz Eszter/ Tóth Anna
Zene: Sofi Tukker, Good time girl
 
A Vitrin-ben kiállított munka
 
Álmodtam egy valóságot II.
2016, beton, bazalt
 
Szép álmokat! III.
 
2017, beton
 

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!