Ökológia és pszichoanalízis
Központi program

2020. 02. 24.

Ökológia és pszichoanalízis


LEZÁRULT A REGISZTRÁCIÓ! Kedves érdeklődők, köszönjük a rengeteg jelentkezést, a regisztrációt lezárjuk, az eseményről hangfelvétel is készül, amelyet itt is meg lehet majd hallgatni. Köszönjük a megértést, kérjük, több emailt már ne írjanak!

A részvétel ELŐZETES REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT. Kérjük, hogy részvételi szándékát a szabodoraimagoest@gmail.com címen jelezze!

Az ökológiai válság napjaink legfontosabb kérdésévé vált, hiszen hosszú távon a természeti környezet és az emberi kultúra, sőt az élet fennmaradása is kérdésessé vált. A pszichológia, ezen belül a pszichoanalízis több ponton is érintett ebben a komplex témában. Egyrészt az ökológiai változások érzelmileg érintik az embert, olyan jelenségek felbukkanásához vezetve, mint a klímaszorongás és az öko-gyász; ezek megértése kihívások elé állítja az idáig javarészt
az individuumra és a társas humán kapcsolatokra fókuszáló (mély)lélektant. Másrészt azt tapasztaljuk, hogy bár nagyrészt tisztában vagyunk vele, milyen irányban kéne változnunk és cselekednünk, a valódi lépések egyelőre váratnak magukra, ami sokban a pszichoanalízis által felfedezett elhárítások (pl. tagadás) számlájára írható. Az Imágó Budapest legutóbbi, 2019/4-es számának tanulmányai e téma köré csoportosulnak, a témában érintett hazai szakemberek mellett olyan illusztris nemzetközi szerzők munkáit felsorakoztatva, mint Robert D. Stolorow, az ökopszichológiai mozgalmat elindító Theodore Roszak vagy napjaink kiemelkedő öko-pszichoanalitikusa, Joseph Dodds.

A lapszámot bemutató esten részt vesz a szerkesztő Kőváry Zoltán, a szerzők közül Dúll Andrea, Tóth-Varga Violetta és Federmayer Éva, néhány külföldi szerző pedig videoüzenettel járul hozzá az izgalmasnak ígérkező esthez.
A beszélgetést moderálja: Gyimesi Júlia.

A teljes lapszám itt olvasható: http://imagobudapest.hu/10-lapszam/51-okologia-es-
pszichoanalizis.html

A részvétel ELŐZETES REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT. Kérjük, hogy részvételi szándékát a szabodoraimagoest@gmail.com címen jelezze!

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!