extrodæsia | Könyvbemutató / Pagony kert
Központi program

2019. 06. 16.

extrodæsia | Könyvbemutató / Pagony kert


Szeretettel meghívunk az xtro realm csoport (Horváth Gideon, Süveges Rita és Zilahi Anna) extrodæsia – Enciklopédia egy emberközpontúságot meghaladó világhoz című intermediális kötetének bemutatójára.

Az xtro realm 2017 óta szervez a tudásmegosztás és a transzdiszciplinaritás jegyében olyan programokat (olvasókörök, kiállítások, terepgyakorlatok), amelyek a kortárs gondolkodás antropocentrizmusát kritizáló újrealista és ökológiai elméletekre alapozva engednek hozzáférést a jelenünket meghatározó klímaváltozáshoz és az antropocénhez.

Az extrodæsia egy magyar-angol nyelvű enciklopédikus vállalkozás, amely a Typotex Kiadó gondozásában jelenik meg. A kötet az xtro realm által tematizált újrealista és ökológiai elméletek központi fogalmainak gyűjteménye, amellyel fiatal szépírók szócikk formátumú prózaversei és a kötet vizuális térképeként is szolgáló elképzelt táj topográfiája lép intermediális párbeszédbe. Az elméleti, poétikus és vizuális alkotórészek összekapcsolódásával létrejövő organikus anyag a mélyebb megértést és az antropocén kondícióba való érzéki betekintést szolgálja.

Június 16-án a Pagony kert területén több elszórt installáció felfedezése során lesz alkalom megismerkedni a kötet anyagával. Az xtro realm csapat beszélgetését a szépírók felolvasása követi.

A kötet az eseményen egyszeri alkalommal csökkentett áron, 2500 forintért lesz megvásárolható.

A kötetet szerkesztette:
HORVÁTH Gideon
SÜVEGES Rita
ZILAHI Anna

A kötet felelős szerkesztője: DÉRI Ákos
Szakmai lektor: LOSONCZ Márk

Elméleti szerzők:
BEREZNAI Réka Patrícia
BORDÁS Máté
KERESZTES Balázs
KISS Lóránt
LOSONCZ Márk
XTRO REALM

Szépírók:
DERES Kornélia
KELE FODOR Ákos
NEMES Z. Márió
TÓTH Kinga
SIROKAI Mátyás
ZILAHI Anna

Vizuális koncepció:
HORVÁTH Gideon, SÜVEGES Rita
GRAFIKA:
SÜVEGES Rita

Fordítók:
GOOD Owen
SZABÓ John

Kiadja a Typotex Kiadó.

A kötet megjelenését a József Attila Kör, az Orosházi Önkormányzat, valamint a Tenderpixel & Tenderbooks támogatta. Zilahi Anna az Emberi Erőforrások Minisztériumának Móricz Zsigmond-ösztöndíjasa.
https://www.facebook.com/events/2292768247706729/

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!