Gasztronómiai programok
Központi program

2019. 05. 30.

Gasztronómiai programok


Saját étlappal készül ismét a Bartók Béla Boulevard

 

Az ELEVEN Tavasz és az Ablak a Bartókra

bemutatja az első közös

összművészeti hétvégéjét Buda kulturális főutcáján

 

2019. május 30 – június 2.

 

Valljuk be, jól esik néha egy-egy finom falattal, ízletes itallal megszakítani a kulturális élmények kavalkádját, amire kiváló alkalmat teremt az ismét saját étlapot összeállító Eleven Tavasz, amelyet a Bartók Béla Boulvard-on május 30. és június 2. között rendez meg a Kulturális Tizenegy Egyesület.

 

A vendéglátás és a kultúra tökéletes egyensúlya tartja a Bartók Béla Boulvard mérlegének nyelvét középen, pedig meg kell vallani, mind a két oldalt telepakolták. Nem lesz ez másként az Eleven Tavasz összművészeti fesztivál idején sem, hiszen az egyik oldalon finom szendvicsek, előételek, íncsiklandozó tálak, mennyei sütemények, a másikon izgalmas művészeti programokat nemcsak bemutató, hanem érdekes tárlatvezetéseknek, foglalkozásoknak helyet adó kulturális terek, galériák foglalnak helyet. Mindezt a hely történelmi szelleme lengi körbe, nem hiába volt az itteni pezsgő élet egyik első csicsergő madara a néhány éve újranyílt történelmi Hadik Kávéház, ahol egyszerre adózhat a kultúrakedvelő közönség a finom ételek és a magasművészet oltárán.

 

Nem meglepő tehát, ha méltón ünnepli meg az Eleven tavaszt a Hadik, amelynek menüje bárkit asztalhoz ületet, a kávézóban ugyanis a kecskesajt trióval készült színes brokkoli salátát supréme csirke követi zöldség salátával, lila- és édesburgonyával, a finom ételeket pedig gyümölcsökkel még izgalamsabbá varázsolt rózsaszín csokoládé mousse kíséri.

 

Aztán csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a PupiCake ízletes süteménykínálatáról is, amelyek közül vétek ugyan bármelyiket kihagyni, felsorolás helyett azonban most csak a gluténmentes brownie alapra álmodott tapsi-hapsit, a vegán zabkekszből készült, sültlimekrémmel mennyeivé varázsolt vegán key lime-t, és az Ibolykát, azaz az ibolyazselével megbolondított brownie piskótát emeljük ki.

 

A nyarat köszöntő program természetesen finomabbnál finomabb sörökben sem szűkölködhet, a KEG Sörház kézműves finomságai ráadásul interaktív formában mutatkoznak. Megmutatják, hogyan néznek ki a sörfőzés alapanyagai, ráadásul jó néhányat közülük meg is lehet majd ízlelni-kóstolni, ahogy csak az ízlelőbimbóink szabnak majd annak is határt, hogy megtudjuk, miben különbözik az ipari sör a kézművestől. Mindeközben a Chocofactre színes bonbonjait kóstolhatjuk végig, a Bartók nevű vendéglátó grill terasza pedig egy különleges jazz-zongorán játszott élő zenével, valamint a ház borával kínál majd minket.

 

Izgalmas programmal készül a Bor és kézműves üzlet, ahol nemcsak a finom borok végeláthatatlan sora közül válogathatunk, hanem a zenei kínálatban sem szűkölködünk: a régi tangóktól és keringőktől kezdve a népzenén, a sanzonon vagy a klezmeren és a jazzen át a kelet-európai életérzés is visszaköszön majd.
 

Izgalmas utat járt a Bartók Béla Boulvard: „az elmúlt öt évben azért volt ilyen dinamikus a fejlődés, mert itt, a Bartókon mindenki hosszú távra tervez, és felismerte, hogy együtt erősebbek, energikusabbak, gyorsabbak vagyunk” – mondta el a galériáiról és vendéglátóhelyeiről híres útról Jáki Mónika menedzser, városfejlesztési szakember. Ahogy pedig az Eleven tavasz látogatói is aligha érnek majd a széles programkínálat végére, a szervezők sem a saját utuk finisébe, maga Faur Zsófia, az egyesület elnöke, galériavezető is úgy fogalmaz, hogy „nem lehet hátradőlni és hagyni, hogy pusztán a pénz és piaci érdekek diktáljanak.

 

A sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, az ínycsiklandozó falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók varázsolták forgalmas utcából igazi közösséggé a Bartók Béla Boulevardot. Tették mindezt a hely szelleméhez méltón, hiszen ne feledjük, hogy egykoron olyan nagy nevek, mint Kosztolányi vagy Karinthy is itt töltötték szabadidejüket, itt merítettek ihletet az alkotáshoz. Azóta indultak már innen új irányokat mutató irodalmi programok, vagy éppen határokon átívelő kiállítások, és ma már a hangulatos nyári esték is nehezen elképzelhetők a Bartók Béla nyüzsgő forgataga nélkül.

 

Mindezt ünnepli a Tavaszi Zsongás, amelynek keretében könnyű- és komolyzenei koncertekkel, családi, gasztro- és művészeti programokkal vár mindenkit az ELEVEN Tavasz színes forgataga május 30. és június 2. között négy napon keresztül.

 

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!