Wolsky András / Véletlen dinamika
Központi program

2019. 02. 06.

Wolsky András / Véletlen dinamika


Wolsky András / Véletlen dinamika

A térrácsokkal az a baj, hogy eltévedünk bennük. A csapdákkal, hogy megfognak, és nem eresztenek. Wolsky András munkáiban tévelyeghetünk, és nem eresztenek. Lebilincselő egyszerűségűen bonyolult ábrák, rendszerek az itt látható képek. Struktúrák, melyek mintha Mondrian és a De Stijl tovább-bonyolított, perspektivikus és axonometrikus térbe forgatott továbbgondolásai lennének. Wolsky játszik a szemmel – így még az op-art világa is beköszön munkáin –, játszik a képzelettel, hisz rácsszerkezeteinek egymásba fonódása meseszerű képzeteket (Csipkerózsika várának geometrizált vadrózsakerítései) is megidéznek. A súlyos színellentétekre (is) épülő munkák mégsem okoznak rossz érzéseket, sokkal inkább a meghökkenés, a csodálkozás és a rejtélyek, a kiutak megtalálásának izgalma keríti hatalmába a nézőt. Van-e kiút? Áthatolhatunk-e ezeken a hálókon? Igazi network – hálómunka – ez. És Wolsky fokozza a látványt, emeli a tétet azzal, hogy az egymás melletti struktúrák áthatásokban, gyakran egy harmadik – szürke – színben is megjelennek.

Filmdíszletként, lézercsapdaként fénylenek néhol a munkák, másutt vékony, drótszerű rajzokat idéznek (Szíj Kamilla vagy épp Varga Ferenc lírai vonalrendszerrajzai is felidéződhetnek ez utóbbi grafikákon).

Wolsky András munkái bizonyosságot adnak a konstruktív művészet élményt adó, fejtörést és ugyanakkor szórakozást is kínáló, ám közel sem könnyű kalandjáról.

Sinkó István: Rácsok, csapdák (Wolsky András munkáihoz)
Élet És Irodalom LXIII. évfolyam, 3. szám, 2019. január 18.


A kiállítást megnyitja: Szöllősi-Nagy András

Társszervező: OSAS Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület

Időpont: 2019. február 6., szerda, 19:00–20:00 UTC+01

Helyszín: Hàrom Hét Galéria , 1114 Budapest, Bartók Béla út 37, Budapest, 1114
 

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!