Gross Arnold: Álomarcúak festménykiállítása
Képzőművészet - Workshop

2018. 10. 20. - 11. 09.

Gross Arnold: Álomarcúak festménykiállítása


Helyszín:  Gross Arnold Galéria
Időpont: 10.19. péntek 19.00
Megtekinthető: 10. 20. - 11. 09. kedd-péntek 10.00-21.00, szombat 11.00-21.00
A kiállítást bevezeti és megnyitja: Révész Emese művészettörténész
Magyar Festészet Napja keretében szervezett galériaséta egyik megállója: október 19. 14.00-17.00 >>>

Az ÁLOMARCÚAK címmel GROSS ARNOLD (1929-2015) kevésbé ismert korai portré festményeiből nyílik kamara-kiállítás a Gross Arnold Galériában, a Bartók Béla úton.

Gross Arnold, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas grafikus, festőművész és fia, 2014-ben nyitották meg a Bartók Béla út 46 szám alatt az ARNOLDO galéria – kávézót. Az idén négy éves hangulatos kis hely az alapító szándéka szerint fennállása óta ápolja, gondozza Gross Arnold szellemi és művészi hagyatékát. Idén a XI. kerületi Önkormányzat „Újbuda-Mecénás” ösztöndíjjal támogatja azt az egy éves kutatómunkát, melynek célja a teljes életmű feldolgozása, bemutatása. A kutatómunka köztes eredményeit három kamara-kiállításon mutatjuk be.
Az első kiállítás a Magyar Festészet Napja programhoz kapcsolódóan Gross kevésbé ismert, korai festészeti műveire, főként portrékra fókuszál.

Gross Arnold legkorábbi portréi önarcképek, saját művészi szerepének első megfogalmazásai. Ezeket az 1950-60-as években egy sor olajportré követte, zömmel női arcképek. Gross portréi a női arc ideál és reál, elvont és konkrét közti megfogalmazását példázzák. Kiindulópontjuk a legtöbb esetben konkrét személy, de Gross addig egyszerűsíti a látványt a lényegi formákra, mígnem valamennyi portréról ugyanaz az eszményi nő, ugyanaz az "álomarcú" tündérlány néz vissza, aki varázskertjének is állandó lakója. 

A kamara kiállításon megvásárolhatóak külön erre a kiállításra készült képeslapok is.

 megnyitón a résztvétel a helyszín adottságai miatt regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezvényre az arnoldogaleria@gmail.com címen lehet.

További Információ:
ARNOLDO galéria-kávézó: Gross András – 0670/3387001 – arnoldogaleria@gmail.com
https://www.grossarnold.com/blog/Gross_Arnold_korai_portre_festmenyei/2018-10-19

#kiállítás #BartókBoulevard #BBB #GrossArnoldGaléria
FB esemény

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!