SAJTÓKÖZLEMÉNY Adiós Mexikó! Örülünk, hogy itt voltál a Bartók Boulevardon!
Központi program

2018. 09. 21.

SAJTÓKÖZLEMÉNY Adiós Mexikó! Örülünk, hogy itt voltál a Bartók Boulevardon!


Véget ért az ElevenŐSZ a Bartók Boulevardon

Budapest, 2018. szeptember 21.
A szeptember 14-16-ai hétvégén reggeltől késő estig igazi MEXIKÓI FIESTA hangulat töltötte be a Bartók Boulevard-ot a Gellért tértől a Feneketlen tóig. A Bartók Boulevard galériáiban, üzleteiben, kávéházaiban, éttermeiben, kreatív műhelyeiben több mint ötven különböző programon vett részt a közel 5000 látogató, közöttük tizenegy kiállítást tekintettek meg. Az Eleven utcafesztivált a Bartók Boulevard-ot menedzselő Kulturális Tizenegy Egyesület immár nyolcadik alkalommal rendezte meg, most a Magyarországi Mexikói Nagykövetséggel együtt.

Az elmúlt hétvégén színes leafletekkel, mexikói zászlókkal, Frida-szemöldökkel közlekedő emberekkel volt tele a Bartók Boulevard, az üzletekből mexikói zene szólt, a porták előtt kézműves asztalok, zenészek, a Gárdonyi téren zenészek, táncosok szórakoztatták a látogatókat. A fesztivál különleges vendégeivel, egyben vendéglátóival - a mexikói nagykövet úrral, David Nájerával és a nagykövetség munkatársaival – a három napos hétvégén szinte bárhol összetalálkozhattunk. Részt vettek az összes kiállítás-megnyitón, alkottak a workshopokon, megtekintették az előadásokat.

Péntek este és szombaton egész nap tele volt a Gárdonyi tér. Pénteken, már sokadszorra, a „theKolin” együttes diktálta a hangulatot különleges mobil színpadjáról, az Ellas-duo unplugged mexikói dalestje Chavela Vargas Costa Rica-i énekesnő dalaiból a Szatyorban csendült fel. Szombaton a Hadikba nem fért be a közönség, így még az utcát is megtöltötték a népviseletbe, színes ruhákba öltözött emberek, mert mindenki a hagyományos mexikói Fiestára és Mariachi zenére volt kíváncsi Mexikó nemzeti ünnepén, a függetlenség napján. A Perkaland dobos és különleges hangszeres „együtt zenélünk” programjába kicsik és nagyok is folyamatosan csatlakoztak egyedi hangfoltként a K.A.S. Galériában.

A három napon a másik legkedveltebb programok a különböző kézműves workshopok voltak. Ezeket előszeretettel látogattak családok, de szívesen csatlakozott a felnőtt generáció is, hogy kicsit újra felidézze magában az alkotni vágyás örömét a sok színes papír, drapéria, festék között. Egyes fesztiválozók mindegyiket körbejárták, és örömmel viselték magukon alkotásaikat vagy Frida jellegzetes szemöldök-matricáját. A Bor és Kézművesnél mexikói ökoszatyrokat rajzoltak és pancsós-kalapos-kaktuszos szelfit készítettek. A Pagony könyvesboltban a Piñata rövid ideig bírta a csapkodó gyerekek hadát, vasárnap tüske nélküli papírkaktuszok készültek. A fieszta ruhás Arnoldoban a Magyar Nemzeti Galéria Fridás workshopjára sorok vártak. A BBB Office-ból gyönyörű Frida-fejpántos tündérek távoztak a KACS műhely foglalkozása után. A Tranzit Art Caféból, az Arriba Taqueriából és a Három Hét Galériából minden nap büszke alkotók távoztak kedvenc kézműves termékeikkel. A Kiss Áron Magyar Játék Társaságtól – a mexikói játékokat megcsodálva, ahol a halottak ünnepe kellékei is! a gyermekjátékok része – saját készítésű babával távoztak a látogatók vagy az utcán ülve társasjátékozhattak. Az Optika Valentinnál fejtörős kvíz kíséretében a szemünket tréfálták meg és a szerencsések apró ajándékokkal távoztak. A Chocofacture-nál mindenki maga készíthette el mexikói mintázatú csokinyalókáját. Folytatódott a múlt évben megkezdett környezettudatosságra nevelés a Bartók Béla út virágosítása által.

Mario Palacios és Sofi Askenazi a hétvégét szinte a Bartók Boulevard-on töltötték, és nemcsak azért mert négy csodálatos táncperformansszal lepték meg a fesztiválozókat a Tinta Art Caféban, illetve a Gárdonyi téren egy dobos csapattal alkottak valami teljesen újat. Telt ház előtt zajlott, az alkotók szerint is jó hangulatú, Frida Kahlo balladája című előadás a B32-ben, de az irodalmi felolvasásra sem jutott be az, aki nem időben érkezett. A Tranzitban Daniela Hernandez Faith Daimon előadását karnyújtásnyi távolságban élvezhették nézői.

A Kelet Kávézó különleges mexikói menüvel készült a hétvégére, az Arriba Taqueria különleges ételekkel bővítette kínálatát és guacamole workshoppal lepte meg vendégeit. A Pupi Cake, az Arnoldo és a Moha Café is mexikói süteményeket varázsoltak pultjaikba.  Miguel Prada mexikói sztárséf ételeit a Hadikban kóstolhatták meg, vasárnap pedig műhelytitkairól mesélt. Faur Zsófi Galériájában Ana Gabriela Ferrerától egyedi receptúrájú csokoládét és mexikói kézműves termékeket vásárolt a látogató közönség.

Végül, de nem utolsó sorban tizenegy különböző hangulatú kiállítás nyílt meg ezen a néhány napon: Mario Palacios az ezüst oxidációját megzabolázva készített műveit hozta el. Keith Dannemiller észak-Amerika szerte elismert fotóriporter utcajelenetekkel dokumentálta Mexikót. Manuel Delaflor digitálisan manipulált portréival képezte meg az emberi érzelmeket. Alejandro Dorantes kiállítása világkörüli utazásra ösztönöz minket. Luis és Ana Montero a maja legendákat formázták meg festményeikkel és mandaláikkal. Aitanni Carranza Oceaño mindennapi oltárainkat tárta elénk. Ivonne Kennedy az építészet és az absztrakció világát tárta elénk.  A Defo-Vitrin kiállítása a stílusalkotó Luis Barragán építész és mérnök előtt tisztelgett. A Faur Zsófi – Ráday Galériában megszervezett beszélgetés pedig Frida Kahlot próbálta újra meg újra megfejteni, Frida, mint nő és Frida, mint lokálpatrióta személyében, többek között Lantos Adriána, a Frida Kahlo kiállítás kurátora részvételével. Reméljük, a hallgatók kicsit még közelebb jutottak Fridához!

Köszönjük a Mexikói Nagykövetségnek és munkatársaiknak, a művészeknek, a résztvevőknek, támogatóinknak és a Bartók Boulevard üzleteinek ezt a szép és tartalmas hétvégét!

Képek az ElevenŐsz Mexikóról
 
További információt direktben a BBInfoPonton kaphatsz
Jáki Monika, BB térmenedzser         +36 20 956 7105                                office.bb.boulevard@gmail.com,
vagy a neten: bartokelaboulevard.hu            facebook/BartokBelaBoulevard

A Kulturális Tizenegy Egyesület és a Bartók Béla Boulevard
Öt évvel ezelőtt, 2013-ban a Bartók Béla út vállalkozásai, galériái, vendéglátósai, üzletei úgy döntöttek, hogy maguk is részesei szeretnének lenni a Bartók Béla út megformálásának és megalakították a Kulturális Tizenegy Egyesületet.
„A Kult11 Egyesületet azzal a céllal hívtuk életre, hogy emeljünk a Bartók Béla út és környezte kulturális színvonalán, szervezzük és összhangba hozzuk a kulturális, művészeti, történelmi értékeket közvetítő eseményeket. Tevékenységünk a közösség építésén, a befogadáson, az elfogadáson és együttműködésen alapul.”
 

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!