SAJTÓKÖZLEMÉNY - Mexikói Nagykövetség: Mexikó a Bartók Béla Boulevard Eleven Ősz fesztiválján
Központi program

2018. 09. 12.

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Mexikói Nagykövetség: Mexikó a Bartók Béla Boulevard Eleven Ősz fesztiválján


Mexikó a Bartók Béla Boulevard Eleven Ősz fesztiválján
  • A Bartók Béla Boulevard Fesztivál ez évi meghívott országa Mexikó lesz. 
  • A Fesztivál keretein belül több, mint 50 olyan esemény kerül megrendezésre, amelyen magyar és mexikói művészek kulturális alkotásai kerülnek kiállításra. 
  • A Fesztivál időpontja megegyezik Mexikó Függetlenségének 208. évfordulójával – 1810. szeptember 16. – aminek okán a Hadik Kávéházban szeptember 15-én egy tradicionális ünnepség kerül megrendezésre.
Budapest, Magyarország, 2018. szeptember 12.
Mexikó Magyarországi Nagykövetsége örömmel tájékoztatja Önt, hogy 2018. szeptember 14-16 között kerül lebonyolításra a Bartók Béla Boulevard Eleven Ősz Fesztiválja Budapesten, melyet a Nagykövetség a Bartók Béla Boulevard Társulattal közösen szervez. Ebben az évben a fent említett esemény meghívott országa Mexikó lesz.
 
A hétvége folyamán Budapest ezen negyedének több helyszínén kerülnek megrendezésre azon események, melyeket a Bartók Béla Boulevard és a Mexikó Magyarországi Nagykövetsége terveztek meg. Ezen események keretein belül mexikói és magyar művészek mutatják be művészi tehetségüket Budapest ezen emblematikus utcáján található galériákban, kávézókban és éttermekben: több, mint 50 művészeti-, fotográfiai-, festészeti kiállítások,  színjátszó előadások, workshopok, mozifilm-vetítések, előadások, illetve gasztronómiai bemutatók és kóstolási lehetőségek mutatják be Mexikó művészeti és kulturális tulajdonságait.
 
Idén ősszel Budapesten beköszönt a mexikói ősz: Az Eleven Ősz Fesztivál mellett a Magyar Nemzeti Galériában megrendezésre kerül Frida Kahlo, mexikói művésznő festményeinek kiállítása, amely november 4-ig megtekinthető. Mexikó megjelenése a művészi kifejezésén és a művészein keresztül különleges érdeklődést eredményez a magyar főváros lakói valamint külföldi látogatói körében, ezáltal gazdagítva Budapest kulturális kínálatát.
 
Az Eleven Ősz Fesztivál időpontja megegyezik Mexikó Függetlenségének 208. évfordulójával – 1810. szeptember 16. – aminek okán a Hadik Kávéházban szeptember 15-én egy tradicionális ünnepség kerül megrendezésre, az elismert séf, Juan Miguel Prada gasztronómiai közreműködésével. Továbbá, szeptember 16-án az emblematikus Hotel Gellért a vasárnapi brunch alkalmával válogatott autentikus mexikói ételeket kínál: mindkettő esemény lehetőséget nyújt arra, hogy a helyszínre látogatók örömüket leljék a mexikói ételek megízlelésében - melyeket az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 2010-ben az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségeinek sorába emelt - Mexikó kormányának “Ven a Comer” (“Gyere Enni”) kezdeményezésének keretében.  
 
 
Mexikó részvétele a Bartók Béla Boulevard Eleven Ősz Fesztiválján Mexikó és Magyarország közti kulturális és intézményi párbeszéd bizonyítéka, egy alapvető eleme a két ország kapcsolatának.
 
-0-
 
 
A Bartók Béla Boulevard Eleven Ősz Fesztiváljáról
 
Az Eleven Ősz egy olyan kulturális programsorozat, amit a Bartók Béla Boulevard már több éve rendez meg, és amit támogat Budapest és Újbuda önkormányzata is. Részt vez benne Budapest ezen embelamtikus utcájának több kiállítóterme, étterme és kávézója.
 
Mario Palaciosról
 
1953-ban született Mexikóvárosban, ahol egész életét töltötte. 17 éves korában elkezdett tevékenykedni egy rajzműhelyben, ahol gyakorolhatta a víz-, akvarell- illetve pasztellfestést. Olyan művész, aki a tradicionális festés, rajz, grafika, monotípia és kollázs technikákon túl használ alternatív technikákat, mint például az installáció, a performansz és a ready made, és ezek használatával fejezi ki képlékeny ötleteit y vízióit.
 
Alejandro Dorantesről
 
A mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem San Carlos Akadémiájának és Claudette Eyssautier Festőműhelyének diplomása a világ több múzeumában és művészeti vásárán kiállította már az alkotásait. A “Tér és Idő” című kiállítása személyes nyelvezet segítségével mutat be és nagyít fel egy utópiát. Dorantes alkotásai a világ másik felére kalauzolnak bennünket.
  
Ivonne Kennedyről
 
1971-ben született Oaxacában, Mexikóban. Művészi hajlamait festőként, grafikusként és keramikusként éli ki. Műveit több mexikói galériában és múzeumban állították ki, valamint külföldön is sikere volt, legutóbb a budapesti Cervantes Intézetben volt kiállítása.
 
Keith Dannemillerről
 
Amerikai fotóművész, aki a Vanderbilt Egyetemen diplomázott matematika és szerves kémia szakon, valamint a San Fransiscoi Állami Egyetemen tanult fotóművészetet Kaliforniában, az Egyesült Államokban 1973 és 1975 között. Több, mint 30 éven át élt Mexikóváros központjában, a “Callegrafía” című kiállítása pillanatképeken keresztül mutatja a város lakóinak portréit, titkos történeteit.
 
Manuel Delaflorról
 
Manuel de la Flor több nemzetközi elismerést is kapott már, fotóművészi tehetségének köszönhetően. A londoni származású művész részben a digitális képalkotással foglalkozik. Az “Érzelmek Anatómiája: Tanulmány A Fény Érzelmekre Kifejtett Hatásáról” című kiállításán portrékat tekinthetünk meg, melyeket digitális szerkesztésnek köszönhetően drámaiabban adják át az emberi arc érzelmeit és karakterét.
 
Rocháné Büdy Annamáriáról
 
1956-ban született Budapesten, 1981-től Mexikóban élt, abban az országban, amelyet a második hazájának tekint. Filozófiai és Japán bölcsész mesterdiplomával rendelkezik. Nyelvtanárként dolgozott a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetemen illetve egyéb intézetekben.
 
Aitanni Carranzáról
 
1995-ben született Mexicaliban. Az Alsó-kaliforniai Autonóm Egyetemen szerzett építészdiplomát. Később a fotográfia és a vizuális kommunikáció vált érdeklődésének tárgyává. 
 
Daniela Faithról
 
1979-ben született Mexikóvárosban, táncosnő és koreográfus. Magyarországon kezdett táncolni, amit később new Yorkban folytatott, ahol Alvin Ailey iskolájába járt. Itt találkozott az Egyesült Államok posztmodern táncaival, ami nagyban meghatározta a jelenlegi stílusát.
 
A Ven a Comer kezdeményezésről
 
A „Ven a Comer” a mexikói kormány kezdeményezése, melynek célja, hogy felfedezze és népszerűsítse éppúgy a hagyományos, és idősebb szakácsokat, mint a kortárs, úttörő főzőmestereket, valamint számos élelmiszer- és italgyárat, vállalkozókat és termelőket, akik remekül példázzák a mexikói gasztronómia ösztönzésének politikáját.
 
Juan Miguel Prada séfről
 
Mexikó gasztronagykövete, mely címet a mexikói kormány adományozta neki. A Culinary Institute of America iskolában végezte szakmai gyakorlatát, azonban a főzős iránti igazi szeretetét és szenvedélyét nagymamájától, Lolitától tanulta. Az édesapjának köszönthetően a spanyol konyha világában is otthonosan mozog. Egy igazi vándorló szakács: mexikói ízeit elvitte már Stockholmba, Berlinbe és Montreálba is.
 
 
Kontakt információ
 
Mexikó Magyarországi Nagykövetsége
e-mail: embhungria@sre.gob.mx
https://embamex.sre.gob.mx/hungria/index.php/en/
 
A Nagykövetség sajtóosztálya: prensaembhun@sre.gob.mx
Facebook:     https://www.facebook.com/Embamexhu/
Twitter:                  https://twitter.com/embamexhungria
 
 

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!