Mexikói meseest felnőtteknek (magyarul és spanyolul)
Zene, irodalom és sok más

2018. 09. 15.

Mexikói meseest felnőtteknek (magyarul és spanyolul)


Helyszín: Béla - bár étterem, lakás, arborétum
Időpont: 09.15. 17.00-19.00

Az eseményen előadott mesék nagyon messziről érkeztek hozzánk, hogy közelebb hozzák számunkra Mexikót, illetve az ország kultúráját és szokásait. A történetek szerelemről, halálról rendkívüli személyekről, népi legendákról és vad csatákról szólnak szerelemmel, halállal és ravaszsággal fűszerezve. Négy előadót hallhattok majd spanyol és magyar nyelven.
 
Az előadók:
Yazel Valdez Nava
Yazel a mexikói Monterreyből származik. Szakmáját tekintve állatorvos, de mellette író, mesemesélő, a hegyek és olyan sportok szerelmese, mint a túrázás, a falmászás és a capoeira. Budapesten él és éppen a diplomája honosíttatását várja. Több publikációval rendelkezik, ezek egy része tudományos témájú írás. Nemrég jelent meg első önálló könyve Mesék, amiket álmodtam címmel. A mesélés iránt érzett vágya tudatalatt már kisgyerekként megjelent benne, mivel gyakran jártak könyvvásárba és olyan rendezvényekre, ahol a mesélős programok lettek a kedvencei. Később egy mexikói mesemesélő projektjének köszönhetően csöppent vissza a mesék világába, mikor Budapestre költözött. A projekt által elmerült a mesék elbűvülő rengetegében, ahol a szavak a képzelet által kreált valósággá alakulnak át.
 
A mesélő Attilio
András Attilio Tóth szoftverfejlesztő. Amikor először részt vett a spanyol Meseest programján, annyira lenyűgözte a történetek rejtelmes és varázslatos világa, hogy eldöntötte, tagja szeretne lenni a projektnek. Azóta is imádja hallgatni a meséket és ő maga is előadóvá vált. A mexikói témájú mesedélutánon magyar nyelven fog előadni latin-amerikai szerzők által Mexikóról írt történeteket.
 
Blanca Ramírez
Kislánykorában mindig az egyik hetilap “Agua Miel” nevű rovatát olvasgatta, ami szülőföldjéről szóló népmeséket közölt. Ezek a mesék és az édesapja által lefekvés előtt mesélt történetek hozták meg a kedvét ahhoz, hogy minél több mesét hallgasson, olvasson és immár mesemesélőként másoknak meséljen. Foglalkozása lélekgyógyító és masszázsterapeuta, de jelenleg egy multinacionális cégnél dolgozik ügyfélszolálatosként. Imád hétköznapi történeteket és rövid verseket írni, rajzolni, zenét hallgatni és új dolgokat tanulni. Venezuelai származású, de nagyon szeret Magyarországon élni, ahová 2015-ben költözött. Népszerű mexikói mesékkel fog minket szórakoztatni.
 
Paula Parducz
Gyerekkora óta a mesék szerelmese, édesapja minden este mesélt egy mesét neki és testvérének, melyek cselekményét gyakran ő maga találta ki. Édesanyja hatalmas könyvgyűjteménnyel rendelkezik, melyeket a világ minden tájáról, különböző szerzők tollából íródtak. Kedvenc időtöltése ezeknek a könyveknek az elolvasása volt, melyek történetét később előadta barátai számára. Paula egy szabad lélek, aki bár néha nem tudja, ki is ő valójában és merre tart, viszont abban biztos, hogy minden történetben rejtőzik egy kis darab abból a kirakósból, amit Életnek hívunk.

Együttműködik:
Noches de Cuentos en Budapest
Mexikói Nagykövetség

Noche de cuentos mexicanos
Cuentos que vienen de muy lejos para internarnos en México, su cultura y sus costumbres.
Son historias llenas de personajes prominentes, leyendas populares, batallas feroces, con amor, muerte y hasta con algo de picardía.
Narrados en español y húngaro por cuatro voces diferentes.
 
Las voces:
Yazel Valdez Nava
Originaria de Monterrey, México. Veterinaria de profesión, escritora, cuentacuentos, amante de las montañas y el deporte como el senderismo, la escalada y la capoeira. Actualmente reside en Budapest, Hungría donde se encuentra en el proceso de  nostrificación de su título profesional. Cuenta con varias publicaciones, algunas científicas y recientemente es autora de un pequeño libro: „Cuentos que un día soñé”. El gusto por la narración, sin saberlo le nació de chiquita al visitar ferias de libros donde los cuentacuentos eran su parada favorita; años después lo redescubre en Budapest gracias al proyecto de un narrador mexicano, que le permitió sumergirse en un mundo fascinante donde las palabras se transforman y cobran vida en la imaginación.
 
El narrador Attilio
András Attilio Tóth, desarrollador de software. Desde la primera vez que atendió a una Noche de Cuentos como espectador quedó encantado por este mundo misterioso y mágico que lo motivó a participar. Desde entonces no ha dejado de escuchar y narrar historias. En la noche de cuentos mexicanos, nos trae algunos cuentos sobre México de escritores latinos, presentados en húngaro.
 
Blanca Ramírez
Desde niña leía una sección llamada "Agua Miel" del periódico semanal que trataba de cuentos folclóricos de su tierra. Esto y las historias que su padre le relataba cada día para dormir fueron sembrando la pasión por los cuentos; escucharlos, leerlos y ahora, contarlos.
Terapeuta psicosocial y masoterapeuta de profesión. Le gusta escribir historietas cotidianas y poemas cortos, dibujar, escuchar música y aprender. Trabaja en un centro de llamadas para una compañía multinacional. Es Venezolana y le parece fantástico vivir en Hungría, donde reside desde el 2015. Nos trae para compartir unos cuentos populares mexicanos.
 
Paula Parducz
Desde niña siempre le han gustado los cuentos, su papá les contaba uno cada noche a ella y a su hermano, muchas veces inventado por él mismo. Su mamá coleccionaba libros de cuentos de todo el mundo y de muchos autores diferentes; su mayor placer era leerlos y luego compartir esas historias con sus amistades.
Paula no es ni de aquí, ni de allá, no sabe muy bien quién es ni hacia dónde se dirije, sólo sabe que en cada cuento se esconde una pieza de este rompecabezas llamado "vida".
 
En cooperación con:
Noches de Cuentos en Budapest
Embajada de México en Húngría

#BBB #BartókBoulevard #Mexikó #ELEVEN #elevenoszmexiko#MexicoinHungary
#kiállítások #zene #performansz #gasztro #film #játékok #gyerek #workshop

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!