Luis Montero: Felfedetlen Maja legendák kiállításai és megnyitója
Képzőművészet - Workshop

2018. 09. 14-28.

Luis Montero: Felfedetlen Maja legendák kiállításai és megnyitója


Festménykiállítás
Helyszín: Pagony Könyvesbolt a Bartók Boulevard-on
Megtekinthető: 09.14-28. hétfő-péntek 10.00-19.00, szombat-vasárnap 10.00-18.00
 
Mandala-kiállítás
Helyszín: BBB OFFICE
Megnyitó: 09.14. 18.00
Megtekinthető: 09.14-19. 11.00-15.00 vagy bejelentkezéssel (+36 20 956 7105)
 
´´Felfedetlen Maja legendák´´
 
Ez egy olyan időszakos művészeti kiállítás, ami a Maya Kiché mexikói kultúra kozmonógiáját bemutató ´´Felfedetlen Maja Legendák´´ című könyv eredeti illusztrációin alapszik.
Az eredeti művek mellett a kiállítás részét képezik a mexikói kézműves technikával alkotott Mandalák, amelyek a Felfedezések előtti Közép- és Dél-Mexikói indián kultúrák ikonográfiája alapján készültek.
 
Ana Montero, kortárs művész, tanulmányozta a mexikói civilizációk, főleg a Maya Quiché rejtélyeit és hagyatékait. Mexikói tartózkodása alatt lehetősége nyílt közvetlen kapcsolatba lépni az érdekes, Maya területen fennmaradt kultúrával. Főként latinamerikai kiállításokon vett részt, ahol nagy érdeklődésnek örvendett, mivel művei tökéletesen visszaadják a művésznő saját gondolatait, melyeket ezekkel a szavakkal lehet összefoglalni:
´´ Mindig is úgy tekintettem a Létre, mint az Univerzum egy csemetéjére, melynek gyökerei és teste a Föld gyümölcse, Lelke egy időt és teret átszelő utazó, a szellemi létet keresve, a Haláltól való félelem nélkül, és az élettel való megalkuvások nélkül. Ugyanakkor úgy vélem, hogy e két dolog együtt alkot egy egészet és a tökéletesség és a tisztaság Végtelen Körének nélkülözhetetlen darabja. Ebben a kapcsolatban, a Lét az újászületések során felhalmozódott tapasztalatok és tudás összessége, ami az intelligencia azon szintjének az alapja, mellyel az Életben vagyunk jelen. Eszerint gondolkodom és cselekszem. Mindezt a régi Maja Legendákban és a Mexikói Folklorban is felfedezem. ´´
 
"Mexikó" megemlítésének egyszerű ténye kétségtelenül hosszú és képzeletbeli utazásra késztet minket olyan ismeretlen hagyományok, hiedelmek és babonák homályában, amelyek olyan népi kultúrában rejlő helyi legendákból származnak, ahol a színek, Az emberek és vulkánjaik a környező, viharos és szürreális kifejezések, melyek a különböző mexikói kultúrákból álló évszázados földek belsejében vannak.
Az illusztrációk, amelyek ezt a színes kiállítást alkotják, ugyanazt a nevet kapják, mint a "Felfedetlen Maja Legendák" című könyv.
A hagyományok, hiedelmek, babonák és mágia közötti korlátok megteremtésének szándéka szilárdan összefonódik a valósággal, hiszen maga a mexikói nép, különösen a Quiche Mayaé, ezekből az egyetemes részecskékből áll, amelyek átalakítják őket egy olyan utazó nemzetben, amely világos briliáns szentjánosbogarakból áll, névtelen országból érkezve, amely saját érkezésüktől kezdve a földi helyre keresi a módját, hogy visszatérjen saját származási helyére.
A könyvben kiválasztott maja legendák 16 képi munkájának, elmélkedésének és ábrázolásának allegorikus módja a legendás és még ismeretlen területeken élő misztikus, színes, és még akkor is kaotikus légkör megteremtése az említett Maya közösségben, melynek létezése a friss trópusi gyümölcsök, a frissen pörkölt kukorica, a forró csokoládé aromája, fermentált balché ízét tárja elénk.
 
#BBB #BartókBoulevard #Mexikó #ELEVEN #elevenoszmexiko#MexicoinHungary
#kiállítások #zene #performansz #gasztro #film #játékok #gyerek #workshop

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!