Ivonne Kennedy: Önjáró gépezet / La Máquina de Imaginar festménykiállítás
Képzőművészet - Workshop

2018. 09. 12. - 10. 18.

Ivonne Kennedy: Önjáró gépezet / La Máquina de Imaginar festménykiállítás


Helyszín: Tranzit Art Cafe
Megnyitó: 09.12. 19.00
Megtekinthető: 09.12-10.18. Hétfőtől péntekig: 9.00–22.00 (díjtalan)

 Az önjáró képzelet
 
Az építészet és az absztrakció célja, hogy általuk különleges és izgalmas formákat lehessen alkotni. Ezen kiindulási pontjuk közös Ivonne Kennedy festményeit, szobrait és grafikai munkáit illetően, mindazon által ugyanakkor ez a részleges élmény kiegészül a művésznő kivételes allegorikus ábrázolásmódjával, melyet különböző alkímiai eljárások és a Tarot szimbolikája ihlettek.
 
Oaxaca városában született 1971-ben és részt vett abban a művészeti mozgalomban, ami szembehelyezte magát az Oaxacában egyértelműen uralkodó ikonográfiával, egyúttal szembeszállt a fullasztó férfidominanciával is. Az ír felmenőkkel rendelkező alkotó az 1990-es években vált ismertté szenvedélyes képalkotása révén, amelynek már-már túlzó strukturáltságát kiegészítette sajátos időértékelése, építészeti vonalvezetése pedig magában hordozza a magány érzetét.Ugyanakkor a benne rejlő jelek, fények, strukturális elrendezések láttatni engedik az emberi jelenlétet, anélkül, hogy erre külön rámutatnának.
 
Ivonne Kennedy képzőművészeti alkotásaiban aprólékosan kirajzolódik festői, rézmetszői és keramikus tehetsége, jóllehet stílusjegyei minden munkáján markánsan megmutatkoznak, legyen szó bármelyik alkotói aspektusáról. A vonások közötti hasonlóság segít beazonosítani, hogy mindet ugyanaz a kéz alkotta, művei tükrözik egyedülálló tehetségét.
 
Festészeti stílusában megmutatkozó vonalvezetése túlmutat a látható dolgokon. A zenei visszahang figyelmet követel magának a vásznon, a művésznő által felépített térben, habár az alkotás megszemlélése során általában figyelmen kívül hagyjuk ennek a hangzásnak a megtapasztalását. Kennedy művében megjelenik egy lágy zenei rendezés, mely épphogy csak megmutatkozik, jelenléte lassanként egyre érezhetőbbé válik, túlnyúlik a festmény felszínén. Megtestesítve ezáltal a zene és fantázia látványvilágát és az önvizsgálat fényforrását.
 
Alkotói munkássága művein keresztül számos ország galériájába, múzeumába eljutott. Mexikóban, az Egyesült Államokban, Kubában, Hollandiában, Németországban, Svédországban, Szingapúrban, Indonéziában, Csehországban, ez alkalommal pedig Magyarországon csodálhatjuk meg műveit.
 
Megemlítendő, hogy a festmények és szobrok hangulatos helyeinek és szimbolikus reneszánszának nyughatatlan megalkotója az éneklésben, a tánc- és színházművészetben is elmélyítette tudását. A különböző művészeti ágakon átívelő gondolkodás ösztönzi őt, melyben az eltérő területek egymás mellett élése a cél, ennek legújabb projektje a különleges ,,Labirintus” nevet viseli.
Jorge Pech Casanova

Kennedy Ivonne
1971-ben, Oaxacában, Mexikóban született, ahol jelenleg is él. Művészi tevékenységét Mexikóban, az Egyesült Államokban, Németországban és Kubában folytatta. 1988-ban kezdte meg a dinamikus és termékeny művészeti pályafutását egy csoportos kiállításban való részvétellel az Oaxaca Regionál Múzeumban.
Tehetségét inkább önálló és autodidakta mint akadémikus módon fejlesztette, állandó művészi keresés alapján az olaj és akril festés, a kerámia és grafika területén.
Művészközvetítői, kiállításrendezői és más művészethez kapcsolatos munkában is dolgozott.
Egyéni kiállításai voltak Mexikóban, az Egyesült Államokban, Németországban, Cseh Köztársaságban és Magíarországon. Több csoportos kiállításban szerepelt, ezek között figyelemre méltóak: Pintores Mexicanos Contemporáneos, Arte Mexicano Galeria 1996 Oaxaca Jelenléte Ázsiába, a Nemzetközi Értekezlet ( Kína, Oroszország, Szingapúr és Indonézia) 2014, Állatvilág Védelmére Felelős Művészek a Rufino Tamayo Múzeumban 2014, MUFI huszadik évfordulója, Fundidora Park Monterrey-ben 2018, A Milléneum Falfestménye, 34 Kortárs Mexikói Művész, Del Carmen Múzeum 2016.
Munkái a világ számos országaiban magángyűjteményekben megtalálhatók.
2013-ban Oaxacában megalapítja a Guenda Társulatot.
2017-ben az Oaxaca Kiváló Állampolgár kitüntetést kapja.
2015-ben megnyitja az El Atanor kerámia műhelyt, amelyben alkotott kerámiát Mexikóban és külföldön is vásárolják a műgyűjtők.
2013-ban három nagy formátumú mű megalkotásában vesz részt Chicagó-ban.
Saját kiadóval és együttműködő vállalkozásokkal foglalkozik, a Marabú Ediciones-szel, Arte Sonora-val, Laberinto Casa de Arte-val, és Lemnescata Art Conjunktio-val, melyekben összekapcsolódik a szépirodalmi, vizuális és hangzatos alkotás.
https://www.facebook.com/pintoraivonnekennedy/

#BBB #BartókBoulevard #Mexikó #ELEVEN #elevenoszmexiko#MexicoinHungary
#kiállítások #zene #performansz #gasztro #film #játékok #gyerek #workshop

Elevenedés - Fesztiválozz velünk online!